Zelf laminaat leggen

Veel van ons klussen veel zelf. Waarom dure vakmannen aanschaffen als je het zelf ook kan. Soms is dit een goede keuze, soms niet. Je wilt niet jezelf in de problemen brengen en op een televisieprogramma zoals help mijn man is klusser verschijnen. In dit artikel bespreken we de stappen die nodig zijn als je zelf een laminaat vloer aan gaat leggen. Om te beginnen is het belangrijk de juiste gereedschappen en benodigdheden aan te schaffen, bij Festool de Festool systainer of Festool geleiderails bijvoorbeeld.

Voorbereidingen

Voordat je zelf je laminaat gaat aanleggen moet je zeker weten dat je de juiste ondervloer hebt. Bijvoorbeeld als je last hebt van optrekkend vocht dan heb je een ondervloer nodig die een beschermende folie heeft. Let er ook op dat de ondervloer genoeg geluid dempt als je in een appartement woont. Je wilt niet herrie maken voor je onderburen. Een belangrijke tip als je gaat beginnen met het leggen van je laminaat is om niet in het midden van de vloer te beginnen. Begin in een hoek op de langste muur in de kamer. Begin nu met het leggen van de banen laminaat. Wanneer je aan het einde van de eerste baan bent aangekomen zul je een stuk plank overhouden. Deze kun je gebruiken bij de volgende baan.

Als je dit doet verspringen de naden van de planken waardoor het een mooier geheel wordt. Zorg wel altijd dat je begint met een plank die langer is dan 25 centimeter. Voor ervaren personen is er ook de mogelijkheid om een visgraatpatroon te leggen. Dit is een sierlijkere vorm van laminaat leggen maar is ook ingewikkelder.

Onderhouden

Wanneer je je laminaatvloer gaat afwerken is het belangrijk dat je plakplinten gebruikt. Zelf heb ik in mijn studentenkamer ook laminaat liggen. Een van de dingen die ik heb ervaren is dat het belangrijk is om je laminaat goed schoon te houden. Dit lijkt misschien makkelijk omdat het een vlakke ondervloer is maar ikzelf had vroeger minder problemen met een tapijt. Een tapijt neemt meer stof op zonder dat je er last van hebt. Bij laminaat merk je al snel dat er veel stof onder je sokken komt. Ook kan laminaat plakkerig worden als je het te lang niet schoonmaakt. Hiervoor is er een speciale laminaat reiniger waar je gebruik van kunt maken.

Ik zelf probeer mijn laminaat nu minimaal een keer in de twee weken te dweilen. Dit zorgt ervoor dat mijn laminaat mooi zal blijven en ik er lang van kan blijven genieten.

Geef een reactie