Afvalcontainer huren en rietjes: het begin

afvalcontainer huren

Ik heb lang in de horeca gewerkt, en ik kan je vertellen dat ze daar in de horeca niet altijd even milieubewust omgaan met het afval. Plastic kratjes worden niet gerecycled of opnieuw gevuld, maar één keer gebruikt om nieuwe flesjes in te vervoeren en daarna bij het afval gezet. Er gaan kilo’s en kilo’s plasticen bekertjes en plastic verpakkingen doorheen. In de keuken alleen al, alles is in plastic. Alles moet namelijk vers blijven voor de gasten. Dus worden de prullenbakken gevuld met plastic, papier, en oud eten. Dit wordt allemaal geleegd en op één grote zooi gegooid. Dit resulteerd vervolgens weer in allerlei vuilniszakken die na sluitingstijd buiten voor de deur staan te lekken en stinken, waar ongedierte op afkomt. Bah!
Mag ik iedereen in de horeca aanraden om een afvalcontainer te huren?

Het is namelijk zo simpel jongens. In één afvalcontainer gooi je al je afval dat vergaat, zoals eten. Denk ouwe aardappelschillen, saus, oud brood, eten dat over is, zure melk, alles kan! In de andere afvalcontainer gooi je al het plastic, papier en karton. Zo simpel kan recyclen zijn! Kijk als je écht goed bezig bent, scheid je zelfs die drie dingen, papier karton en plastic nog eens. Maar laten we beginnen met makkelijkere stappen.
Welk plastic (zoals kratjes) kun je hergebruiken, of een nieuw doel voor vinden? Waarom alle kratjes weggooien, in plaats van online bijvoorbeeld te verkopen als fietskratjes? Verdien je er rnog een leuk zakcentje mee ook! Waar Nederland tegenwoordig wel goed mee bezig is, zijn de rietjes. Ik heb gelezen dat rietjes het nummer één vervuilingsproduct van de wereld is. Kun je dat geloven? Eigenlijk snap ik dat ook wel; je neemt een keer je rietje in je drankje, om heet drinken gemakkelijker of leuker te maken. Na één keer gebruiken, gooi je die weg. Is dat niet gek, eigenlijk? Daarom komen ze ook in grote plastic verpakkingen, in massa’s omdat je er zó doorheen gaat! Niemand spoelt zijn rietje af en doet hem in zijn volgende drankje. Gekkigheid.

Maar wat er nu aan de hand is, is dat clubs hier in Nederland zijn begonnen met biologisch afbreekbare rietjes. Dat betekent dat je ze alsnnog kunt weggooien, maar dat ze de aarde niet meer vervuilen. Een plastic rietje in de zee of is na 10 jaar namelijk nog steeds niet afgebroken.
Maar dit rietje vergaat snel, en vervuilt niet. Je hebt rietjes van papier zelfs!
Nou jongens, begin met een afvalcontainer, doen we daarna de rietjes. Wees green!

Geef een reactie